Przejdź do wersji tekstowej
A++ A+ A A A A A

Wizyta kółek kulinarnych

2017.05.16



„Pieczemy plendze”

10 maja 2017 roku  członkowie kółek kulinarnych „Akademii Małego Kuchcika” i „Kulinarnych wariacji”, korzystając z zaproszenia Koła Gospodyń Wiejskich i pań pracujących w tamtejszej bibliotece, udali się na swoje zajęcia do świetlicy wiejskiej w Chojnie. Na samym początku wizyty dzieci zapoznały się z tradycyjnymi potrawami naszego regionu. Następnie wysłuchały w jaki sposób powstają plendze – placki ziemniaczane. Kiedy skończyła się część teoretyczna, dzieci przystąpiły do działań praktycznych. Wszyscy przebrali się w fartuszki, zakasali rękawy, umyli ręce i ruszyli do boju, przecież czekało na nich 6 kilogramów ziemniaków, które trzeba było obrać, a następnie zetrzeć na tarkach. Kiedy ziemniaki zostały starannie utarte dodano do nich mąkę, jajka i sól. Tutaj rola dzieci się skończyła. Plendze piekły już mieszkanki Chojna. Natomiast dzieci wyruszyły na pobliski plac zabaw, gdzie poznawały wielkopolską gwarę na bazie pojedynczych słów i rymowanki. Po upływie pewnego czasu wszyscy wrócili do świetlicy wiejskiej, aby skosztować upieczonych plendzy. Każdy jadł placki ziemniaczane tak jak lubi, czyli z cukrem, dżemem, czekoladą lub bez niczego. Dzieciom bardzo spodobała się wizyta w Chojnie i nie mogą się doczekać następnej w czerwcu. Wszyscy dziękujemy za możliwość skorzystania z tego rodzaju gotowania.

 

                                                                                         Członkowie kółek kulinarnych

                                                                                                   wraz z opiekunkami:

                                                                                        Iwoną Dąbrowską i Izabelą Świniarską